Stalo serviravimo irankiai

Patiekti maistą yra menas, kuriam reikia ne tik elegantiškų indų ir tradicinių stalo įrankių, bet ir papildomų priedų. Specialūs salotų stalo įrankiai, šaukštas medui ar šaukštas alyvuogėms yra nepakeičiama kiekvienos virtuvės įranga.Serviruojamieji stalo įrankiai yra atskira stalo įrankių kategorija, naudojama maistui perkelti iš lėkštės. Jais taip pat lengviau porcijuoti maistą, o dėl elegantiško ir laikui nepavaldaus dizaino jie tinka prie bet kokio stalo indų - tiek modernių, tiek klasikinių.

Priklausomai nuo patiekalo tipo, jam patiekti naudojami skirtingi stalo įrankiai. Salotoms, ruošiamoms iš lapinių salotų, naudojami specialūs salotų šaukštai - praktikoje šiuo terminu vadinami salotų šaukštas ir šakutė su būdinga ovalo forma ir skylutėmis, per kurias gali nutekėti padažo perteklius. Norėdami salotas sudėti į lėkštę, abiem rankomis suimame salotų stalo įrankius ir, suspaudę salotų lapus tarp jų, perkeliame juos į lėkštę.

Šaukštai salotoms
Salotų šaukštai gali būti pagaminti iš tvirto ir elegantiško nerūdijančiojo plieno su subtiliu blizgesiu. Dar vienas įdomus pasirinkimas - salotų stalo įrankiai, pagaminti iš aukštos kokybės akacijos medienos, kuri dėl matomos medienos tekstūros atrodo nepaprastai ir stiklo, ir porceliano draugijoje.

Specialios paskirties stalo įrankiai
Kokie dar aksesuarai pravers serviruojant indus? Sriuboms patiekti nepakeičiamas šaukštas, t. y. nedidelė kaušelis, kuriuo sriubą semiate iš dubens ir pilate į lėkštę. Bulvėms, bulvių traškučiams ar makaronams tinka platus plokščias bulvių šaukštas, o pyragams - trikampė mentele, kuria galima perkelti pyrago gabalėlį iš lėkštės į lėkštę.

Alyvuogėms iš aukštų stiklainių išimti nepakeičiamas šaukštas alyvuogėms - dėl ilgos rankenos ir lenkto galo alyvuoges lengviau sudėti į lėkštes. Skystą medų geriausia patiekti dubenėlyje, į kurį atremtas specialus medaus šaukštas. Dėl specialaus įdubimo rankenoje šaukštą galima padėti ant dubenėlio krašto, nebijant sutepti stalą saldžiu skanėstu. Kita vertus, sviestas visada turi būti patiekiamas su mažu, plačiu, į mentelę panašiu peiliu.

Vasarą verta prisiminti specialų ledų semtuvėlį, kuris leidžia suformuoti tobulai apvalias porcijas, o itališkos virtuvės mėgėjai būtinai turėtų apsirūpinti žnyplėmis ir spagečių šakute. Dėl ilgų šio tipo stalo įrankių rankenų lengva dėti makaronų patiekalus. Picoms gaminti praverčia specialus apvalus gremžtukas, kuriuo itališkos picos plutą lengva padalyti į lygias porcijas.

Renkantis stalo įrankius maistui patiekti, taip pat verta atkreipti dėmesį į dizainą ir atlikimą. Iš DUKA nerūdijančio plieno pagaminti salotų šaukštai, medaus šaukštas ar alyvuogių šaukštas tarnaus daugelį metų - jie atsparūs korozijai, o dėl galimybės plauti indaplovėje juos lengva prižiūrėti. Dėl savo elegantiškos, paprastos formos šie aksesuarai niekada neišeina iš mados.

Skaityti plačiau