Šaukštai, mentelės, žnyplės ir teptukai

Virtuvinės žnyplės, plaktuvai, šaukštai ir šaukšteliai - tai įrankiai, kurių turėtų būti kiekvienoje virtuvėje. Nepriklausomai nuo jų lygio, jie naudingi ir pradedantiesiems, ir pažengusiems virėjams. Tinkami įrankiai yra būtini norint greitai ir efektyviai paruošti karštą patiekalą, taip pat norint elegantiškai ir saugiai perkelti jį iš puodo į lėkštę. Sužinokite, kokie priedai padės lengviau ir dar maloniau gaminti maistą.

Virtuvinės žnyplės, šaukštai, mentelės - rūšys ir paskirtis
Virtuviniai šaukštai ir samčiai yra bene populiariausi virtuvės reikmenys. Padažo šaukštas išgelbės jus nuo dėmių ant staltiesės, o dubeninis šaukštas leis elegantiškai patiekti sriubą svečiams. Ypatingą grupę sudaro sietiniai šaukštai, kuriais galite atskirti atskirus maisto produktus arba ką nors įdėti į verdantį vandenį. Dideli šaukštai su giliu dubeniu, žinoma, vadinami kaušeliais, bet ar žinote, kas yra, pavyzdžiui, skepetaitė? Tai šaukštas, pilnas mažų skylučių, kuriomis galite iš sultinio ar daržovių sultinio išimti nepageidaujamus "šermukšnius".

Virtuvinės žnyplės puikiai tinka mėsai virti. Vos keliais sklandžiais judesiais galite apversti vištienos gabalėlius keptuvėje arba ant grotelių. Virtuvinės žnyplės taip pat puikiai tinka garuose virtoms daržovėms ar šaltų salotų lapams patiekti. Taip pat yra konditerinės žnyplės, skirtos saldumynams arba ledo žnyplėms griebti. Prieš pirkdami pagalvokite, kam jas naudosite, kad galėtumėte pasirinkti tinkamos formos įrankį.

Virtuvinė mentelė yra dar vienas įrankis, kurio panaudojimo galimybės labai įvairios. Kartais ji yra nepakeičiama kepant, bet taip pat gali būti naudojama dedant maistą į lėkštę. Dažniausiai ji asocijuojasi su tešlos, kurią sunku atplėšti nuo kepimo skardos ar pyrago formos dugno, pjaustymu, tačiau virtuvinė mentelė taip pat tinka porcijuojant keptus patiekalus, pavyzdžiui, lazaniją.

Kokie plaktuvai naudingi virtuvėje?
Kad gaminti maistą būtų lengva ir malonu, nepakanka turėti tinkamą puodų ir keptuvių rinkinį ar funkcionalius buitinius prietaisus. Virtuvės reikmenys, nors dažnai atrodo nepastebimi, gali gerokai palengvinti darbą virtuvėje. Maišytuvai ir plaktuvai gali susidoroti su bet kokios konsistencijos produktais, padėdami kruopščiai suplakti margariną ir cukrų arba išplakti kiaušinių baltymus. Jie yra neįkainojamas pagalbininkas tiek ruošiant rytinę kiaušinienę, blynus, tiek kepant saldžius skanėstus. Įvairių dydžių teptukai praverčia puošti pyragus, taip pat padengti keptuvės ar skrudintuvo paviršių kuo mažiau riebalų.

 

Kiaušinių plakiklis

Kiaušinių plaktuvas yra vienas iš labiausiai paplitusių namų apyvokos reikmenų, be kurio gyvenimo neįsivaizduoja nė viena šeimininkė. Maišytuvai ir plaktuvai praverčia kasdien, nors jų naudojimas dažniausiai siejamas su naminių pyragų - tortų ar biskvitų - kepimu. Rankinis kiaušinių plaktuvas palengvina darbą, nes leidžia greitai ir lengvai pagaminti tokius standžius kiaušinių baltymus, kad jie išlieka net apvertus dubenį aukštyn kojomis. Naudodami kiaušinių plaktuvą galite patys lengvai išplakti skanią plaktą grietinėlę grietinėlės pagrindu.

Kiaušinių plaktuvas dažniausiai būna spiralės arba krepšelio formos. Tokia išvaizda daugeliui žmonių vis dar asocijuojasi su vaikyste. Parduotuvių lentynose galima rasti ir vėjo malūno formos modelių, kurie puikiai tinka kaip kiaušinių plakiklis. Šiuolaikinis sprendimas yra virtuvinė plaktuvė su metaliniu rutuliuku viduje, kuri savo darbą atlieka dar geriau.

Virtuvinis plaktuvas - kokį rinktis?
Paruoškite patiekalą dar greičiau. Geras plaktuvas reiškia greitesnį paruošimo laiką - iš kokios medžiagos jis turėtų būti pagamintas? Nerūdijantis plienas, medis ar silikonas - kiekvienas turi savų privalumų. Kiekviena turi savų privalumų. Varikliniai plaktuvai yra saugūs indams, todėl galite būti tikri, kad naudojamo indo paviršius nebus subraižytas. Didžiulis nerūdijančio plieno priedų privalumas yra jų ilgaamžiškumas, taip pat tai, kad jie nekeičia maisto skonio. Todėl tą patį plaktuvą galima sėkmingai naudoti tiek sūriems patiekalams, tiek pyragams ar desertams plakti. Medines šluoteleles renkasi tradicionalistai. Medienai gali pakenkti per didelė drėgmė, todėl verta rinktis šluotele su medine rankena ir metaliniu antgaliu.

Todėl jį galima sėkmingai naudoti sūriems patiekalams, taip pat pyragams ar desertams gaminti. Medines šluoteleles renkasi tradicionalistai. Medienai gali pakenkti per didelė drėgmė, todėl verta rinktis plaktuvą su medine rankena ir metaliniu antgaliu.

Virtuvinė plaktuvė yra buities daiktas, būtinas kiekvienoje virtuvėje. Be rankinių plaktuvų, daugelyje namų atsiranda ir elektrinių plaktuvų. Pavyzdžiui, mažas plaktuvas praverčia kavos mėgėjams, nes leidžia paruošti skanią latę su puriomis pieno putomis. Plaktuvą su indu patogu naudoti ir jis pravers daugelyje situacijų. Tai puikus būdas paruošti salotų padažą netikėtiems svečiams arba padažą užkandžiams. Su virtuviniu plaktuvu vos per kelias akimirkas pasieksite stebėtinai glotnią tekstūrą.

Rankinis plaktuvas gali sėkmingai pakeisti maišytuvą, todėl kasdienė virtuvės rutina taps efektyvesnė. Tai nedidelės išlaidos, tačiau neįkainojama pagalba atliekant kasdienius namų ruošos darbus ir fantastiškas kulinarinių eksperimentų palydovas. Parduotuvėje DUKA rasite praktiškų ir tvirtų virtuvės reikmenų, tokių kaip plaktuvai, maišytuvai ir šepetėliai.

Mediniai, silikoniniai ir metaliniai virtuvės reikmenys - kuri medžiaga geriausia?
Virtuvės reikmenys gali būti gaminami iš įvairiausių medžiagų, ir kiekviena jų turi savų privalumų ir trūkumų. Mediena, metalas, silikonas - kokią medžiagą turėtumėte pasirinkti?

Mediena
Mediena yra natūrali medžiaga, todėl iš medžio pagamintos žnyplės ir šaukštai puikiai dera prie kaimiškos ar retro stiliaus virtuvės estetikos. Ji taip pat puikiai tinka tiems, kurie mieliau naudoja keptuves su tefloniniu dugnu. Tefloninis paviršius leidžia kepti su minimaliu riebalų kiekiu, o tai ypač įvertins tie, kurie rūpinasi sveika gyvensena ir liekna figūra. Sąlytis su metalu gali pažeisti tefloną, o subraižyta keptuvė ne tik praranda savo savybes, bet ir gali pakenkti sveikatai. Mediniai virtuvės reikmenys yra praktiški, tačiau juos reikia tinkamai prižiūrėti. Iš medžio pagamintas virtuvines menteles ar žnyples reikia kuo greičiau po naudojimo nuplauti ir kruopščiai išdžiovinti. Ant drėgnų priedų gali daugintis bakterijos.

Metalas
Nerūdijantis plienas yra viena iš patvariausių medžiagų, naudojamų virtuvės reikmenims gaminti. Tai puikus pasirinkimas, jei ieškote indų, kurie tarnaus daugelį metų be deformacijų ar akivaizdžių naudojimo požymių. Metaliniai virtuvės šaukštai atrodo estetiškai ir juos itin lengva valyti. Metalas turi dar vieną privalumą, itin svarbų ruošiant maistą - jis nesugeria kvapų. Todėl tą pačią virtuvinę mentelę galima naudoti skirtingiems patiekalams gaminti, nenukenčiant skoniui.

Silikonas
Silikoniniai virtuvės įrankiai pastaruoju metu yra madingi, ir nenuostabu, nes apie juos galima pasakyti daug gerų dalykų. Silikoniniai indai yra nelimpančios ir nesibraižančios medžiagos, todėl juos galima naudoti, kaip, pavyzdžiui, medieną, ant teflono. Silikoniniai indai taip pat turi panašių privalumų kaip ir metaliniai: jie nekeičia maisto skonio ir nesugeria aromatų. Tačiau jie išlieka daug mažiau atsparūs pažeidimams ir mechaniniams sužalojimams.


DUKA žino, kad funkcionalumas visada turi derėti su puikiu dizainu. Todėl parengėme pasiūlymą, kuriame gausu praktiškų ir vizualiai patrauklių priedų, tarp kurių rasite aukštos kokybės virtuvinių šaukštų, šluotelelių, mentelių ir žnyplių. 

Skaityti plačiau